nederland

Lage Vuursche maakt zich op voor uitvaart prins Friso

16 augustus 2013

Prins Friso (44) wordt vrijdag als eerste in een lange reeks overleden Oranjes niet bijgezet maar begraven. De prins krijgt een laatste rustplaats op het kerkhof van de Stulpkerk in Lage Vuursche, dat valt onder de gemeente Baarn.

De uitvaart heeft een strikt besloten karakter. De NOS en het ANP krijgen toestemming enkele beelden te maken, die vanaf 18.00 uur beschikbaar zijn.

Dienst

De Stulpkerk is vrijwel recht tegenover Kasteel Drakensteyn, waar Friso zijn jeugd doorgebracht. Prinses Beatrix trekt rond de jaarwisseling weer in dit kasteel, dat sinds 1959 haar eigendom is.

Voor de dienst in de hervormde Stulpkerk onder leiding van ds. Carel ter Linden en de aansluitende begrafenis zijn alleen familie en vrienden uitgenodigd. Van bevriende koningshuizen komt zover bekend alleen koning Harald van Noorwegen, peetoom van prins Friso.

Volgens De Telegraaf is ook Florian Moosbrugger, die met Friso aan het skiën was op de dag van het ongeluk, aanwezig bij de dienst. Moosbrugger was donderdag niet aanwezig bij de bergmis in Oostenrijk omdat hij al onderweg was naar Nederland.

Foto’s

Lage Vuursche is al dagen bezig om zich voor te bereiden op de uitvaart. Donderdag werden dranghekken geplaatst bij de Stulpkerk. Veel dagjesmensen komen naar de kerk en maken foto’s van de begraafplaats.

De doorgaande weg door het dorpje en de weg tussen Drakensteyn en de kerk zijn vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur gesloten. Hoewel de uitvaart van Friso besloten is, heeft later dit jaar een herdenkingsbijeenkomst plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.