nederland

Lagere straf daders mishandeling Eindhoven door beelden

Door Shari Deira - 28 augustus 2013

De jongemannen die betrokken waren bij de mishandeling in Eindhoven krijgen een lagere straf opgelegd omdat camerabeelden van het incident zijn vrijgegeven. Hoofdverdachte Brent L. (18) krijgt zes maanden jeugddetentie en vier maanden voorwaardelijk.

Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag besloten. Tegen L., die tijdens het incident nog minderjarig was, eiste het Openbaar Ministerie (OM) anderhalf jaar celstraf voor poging tot doodslag.

Avond

In zijn overweging heeft de rechter het feit dat Brent L. zijn excuses heeft aangeboden laten meewegen. Verdachte Tom K. (17) is veroordeeld tot zes maanden jeugdgevangenis, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De enige meerderjarige verdachte in deze zaak, de negentienjarige Brett S., krijgt twee maanden cel opgelegd. S. heeft het slachtoffer op de bewuste avond wel geschopt, maar volgens de rechter niet zodanig dat hem doodslag of mishandeling kan worden verweten.

De vierde verdachte, Stefano B., werd door de rechter vrijgesproken omdat hij wel aanwezig was bij het incident, maar niet heeft geslagen of geschopt.

Beelden

De straffen vallen lager uit omdat de officier van justitie volgens de rechtbank inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de jongens. Het was te voorzien dat de beelden werden overgenomen en eindeloos herhaald kunnen worden op internet.

Ook is er in strijd met opsporingsberichtgeving gehandeld omdat er geen overleg is geweest met de hoofdofficier of de persofficier. Er is niet geprobeerd om de daders met ingrijpende opsporingsmiddelen te vinden.

Maatschappij

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten nog steeds achter de beslissing te staan om de beelden vrij te geven. ‘Het ging om een heel ernstig feit. De maatschappij vraagt dan om een snelle oplossing,’ zegt persofficier van justitie Juliette Nederlof.

Ze blijft erbij dat de verdachten dit aan zichzelf hebben te danken dat de zaak zo’n enorm effect heeft gehad. Het OM gaat in hoger beroep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.