nederland

Lech herdenkt Friso met bergmis, Delft wacht op instructies

Door Anna Vossers - 13 augustus 2013

In de Oostenrijkse wintersportplaats Lech wordt prins Friso donderdag tijdens een bergmis herdacht. Bij goed weer wordt donderdag om 15.00 uur voor de feestdag Maria Hemelvaart een kerkdienst gehouden in de openlucht, waarbij wordt stilgestaan bij zijn overlijden.

‘We hebben met de kerk afgesproken dat we tijdens die mis zullen bidden voor prins Friso’, zegt burgemeester Ludwig Muxel tegen de NOS. Volgens de Oostenrijkse krant Kurier speelt een lokaal blazersensemble tijdens de bergmis.

Muxel zei maandag al ‘diep geraakt te zijn’ door het overlijden van Friso. ‘Net als veel andere inwoners van Lech kende ik de prins van toen hij nog jong was’ liet Muxel weten aan persbureau APA.

Delft

Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer de uitvaart van de Prins plaatsheeft. De gemeente Delft is ‘altijd voorbereid op een bijzetting’, zegt een woordvoerder, maar het is nog niet duidelijk of Friso inderdaad in de Nieuwe Kerk wordt bijgezet.

De verbouwing die op dit moment in de Nieuwe Kerk plaatsvindt, vormt in elk geval geen belemmering voor een mogelijke bijzetting. Het doel van de verbouwing is onder meer herinrichting van de grafkelder.

Familiezaak

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is de uitvaart van prins Friso een familiezaak, omdat Friso sinds zijn huwelijk met Mabel geen lid meer is van het Koninklijk Huis. De RVD zegt op dit moment nog geen details over de uitvaart te kunnen geven.

Prins Friso overleed maandag aan de complicaties van de hersenbeschadiging die hij opliep door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari vorig jaar in Lech.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.