nederland

LUMC ontslaat onderzoeker na manipuleren lab-onderzoek

Door Anna Vossers - 14 augustus 2013

De Universiteit Leiden heeft een medewerker ontslagen vanwege wetenschapsfraude. De onderzoeker manipuleerde bewust laboratoriumonderzoek op de afdeling reumatologie.

Twee wetenschappelijke artikelen van de medewerker zijn teruggetrokken. De fraude werd ontdekt door directe collega’s van de wetenschapper op het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een onderzoekscommissie controleert of de wetenschapper ook bij eerdere publicaties data heeft gemanipuleerd.

Patiënten

De decaan van het LUMC, Pancras Hogendoorn, zegt in een verklaring de fraude ‘ten zeerste’ te betreuren. Hogendoorn: ‘Duidelijk is wel dat er voor patiënten op geen enkel moment een onveilige situatie is ontstaan, omdat de manipulatie plaatsvond met testmateriaal in het laboratorium.’

De clinical trial (onderzoek met patiënten) van het onderzoek is stopgezet en de deelnemers ervan zijn op de hoogte gesteld. Het ging om onderzoek om te voorspellen bij wie het middel omalizumab, een medicijn dat staat geregistreerd voor de behandeling van ernstig allergische astma, klachten van de gewrichtsziekte reumatoïde artritis kan onderdrukken.

Wetenschapsfraude

Eind mei ontsloeg de Rijksuniversiteit Groningen ook al een onderzoeker vanwege wetenschapsfraude. Patrick Calster zou zijn proefschrift in de criminologie grotendeels hebben overgeschreven uit een managementboek. Vorig jaar stapte hoogleraar Dirk Smeesters van de Erasmus Universiteit Rotterdam op, omdat hij statistieken had gemanipuleerd.

Eind 2011 was er een grote rel rond de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel. Hij bleek data voor zijn onderzoeken te hebben verzonnen om verbanden aan te tonen. Zo beweerde hij te hebben bewezen dat mensen die vlees eten, asocialer zijn. Dit onderzoek bleek compleet verzonnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.