nederland

Meer auto’s gestolen, vooral de Volkswagen Golf is populair

Door Shari Deira - 16 augustus 2013

Het lukt de politie niet om greep te krijgen op autodieven in Nederland. Het aantal gestolen auto’s is in de eerste zes maanden van dit jaar gestegen tot 5.746. Vooral personenauto’s tot drie jaar oud zijn populair.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), meldt De Telegraaf vrijdag. Er werden 1.565 jonge personenauto’s gestolen, een stijging van 12 procent.

Autodiefstal

Wat ook opvalt, is dat minder gestolen auto’s worden teruggevonden. Van de verdwenen auto’s kwam 40 procent terug bij de eigenaar, dat was in 2005 nog bijna 60 procent. Dit duidt er volgens de stichting op dat steeds meer professionele misdadigers zich schuldig maken aan autodiefstal.

De AVc zegt geschrokken te zijn van de cijfers. ‘We moeten constateren dat criminelen inmiddels in staat zijn om elektronische beveiligingssystemen op alle auto’s eenvoudig te kraken,’ zegt AVc-directeur Titus Visser tegen de krant.

Risico

Volkswagens zijn nog steeds populair onder autodieven. Vooral de Golf is met 1.090 gestolen auto’s geliefd, gevolgd door de Polo (337).

Volgens Visser is de enige manier om het risico op diefstal te verminderen een mechanisch systeem dat de versnellingsbak of de stuurkolom van een auto blokkeert. ‘Dat verkleint de kans op diefstal echt,’ zegt Visser.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.