nederland

Meer drinkende bestuurders geconfronteerd met alcoholslot

Door Servaas van der Laan - 19 augustus 2013

Steeds meer bestuurders die met een stevige borrel op achter het stuur kropen, hebben een alcoholslot in hun auto moeten bouwen. Ook moeten drinkende bestuurders vaker een motivatiecursus volgen.

Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Aan 6.673 bestuurders heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een AlcoholslotProgramma (ASP) opgelegd. En daarnaast zijn 3.257 automobilisten aangemeld voor een zogenoemde motivatiecursus.

Vier glazen

Bestuurders die langer dan vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs krijgen een alcoholslot als ze worden gepakt met een alcoholpercentage van meer dan 1,3 promille.

Afhankelijk van het lichaamsgewicht en lengte komt dit ongeveer neer op minimaal vier glazen alcohol voor een vrouw en zes glazen voor een man. Wie al eerder met alcohol is gepakt, krijgt een tweede keer al bij 0,8 promille een slot.

Hoge kosten

Voor beginnende bestuurders zijn de regels strenger: bij een percentage van 1,0 promille wordt een alcoholslot opgelegd. Jeugdige recidivisten zijn al bij 0,5 promille aan de beurt.

Wie aan het AlcoholslotProgramma deelneemt, krijgt een aantekening in het rijbewijs. Deze bestuurders mogen alleen in het eigen voortuig rijden. De kosten zijn voor rekening van de drinkende bestuurder en kunnen oplopen tot ongeveer 5.000 euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.