nederland

Meeste topbestuurders publieke sector leveren salaris in

Door Servaas van der Laan - 19 augustus 2013

Het grootste deel van de topbestuurders in de onderwijs- en mediasector levert vrijwillig salaris in. Negentien van de zesentwintig bestuurders gaven gehoor aan de oproep tot loonmatiging van minister Jet Bussemaker (OCW, PvdA).

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) maandag laten weten.

De zesentwintig grootverdienende bewindvoerders zijn niet verplicht salaris in te leveren omdat zij hun contract tekenden voordat de nieuwe Wet normering Topinkomens was ingegaan.

Maar het overgrote deel besloot gehoor te geven aan het verzoek van het ministerie om hun salaris bij te stellen zodat ook zij aan de nieuwe norm voldoen, laat de woordvoerder weten. Hoeveel zij per persoon inleveren en om wie het gaat, maakt het ministerie niet bekend.

Geen gehoor

Toch vonden vier bestuurders het niet nodig om aan de oproep gehoor te geven. Twee bewindvoerders uit het onderwijs, één uit de media- en één uit de cultuursector behouden hun royale salaris. Zij worden door minister Bussemaker uitgenodigd voor een gesprek.

Van de andere drie is er één opgestapt, gaat de ander later dit jaar dat nog doen en van de laatste is nog geen reactie binnen.

Normering

Begin dit jaar is in Nederland de Wet normering Topinkomens ingegaan voor de publieke sector. Dit betekent dat aantredende publieke bestuurders niet meer dan 130 procent van een ministerssalairs mogen verdienen. Dit komt neer op 228.599 euro.

Voor zorgverzekeraars is de norm vastgelegd op 300.000 euro plus pensioenpremie. Daarnaast geldt er een maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro en moeten alle salarissen openbaar worden gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.