nederland

Ministers en voetballers varen mee tijdens Gay Pride

Door Claartje Vogel - 03 augustus 2013

Vier bewindslieden uit de regering zijn zaterdag aanwezig op de Canal Parade in Amsterdam om het belang van homo-emancipatie te onderstrepen. In deze achttiende editie vaart ook een voetbalboot van de KNVB mee.

De botenparade is het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride. Bondscoach Louis van Gaal, bondsvoorzitter Michael van Praag, trainers en (voormalig) spelers als Ronald de Boer, Patrick Kluivert en Pierre van Hooijdonk varen mee op een boot van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).

Acceptatie

‘Wij willen vandaag een signaal afgeven om homo’s te accepteren in de voetbalwereld’, zei Van Gaal vlak voor vertrek van de boot.

Ook politici als Jet Bussemaker (PvdA, Emancipatie), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie), Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) en Wilma Mansveld (PvdA, Infrastructuur) varen mee.

Politici

Dijsselbloem en Mansveld varen op de boot van de PvdA en vragen aandacht voor de situatie voor homo’s in Rusland. Bussemaker vaart op een kabinetsboot met voorvechters van homorechten uit de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschappen. Zij wil homoseksualiteit bij andere culturen en gemeenschappen meer bespreekbaar maken.

Het is voor het eerst dat een minister van Defensie deelneemt aan de botenparade. Minister Hennis vindt het belangrijk om mee te varen omdat het ‘voor militairen erg belangrijk is om jezelf te kunnen zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.