nederland

Nederland betuigt toch spijt aan Indonesië

Door Anne-Marie Spermon - 30 augustus 2013

Nederland zal toch excuses maken voor misdrijven die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) zijn gepleegd. De afgelopen maand leek de VVD een excuus nog tegen te houden.

De ministerraad heeft dat vanmiddag besloten, bevestigt premier Mark Rutte (VVD).

Weduwen

De excuses zullen op 12 september worden overgebracht in het Erasmushuis in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Het is vooralsnog onduidelijk wie de spijtbetuiging zal doen.

Zeker is dat de tien weduwen van Zuid-Sulawesi, die begin augustus al een specifiek excuus en een schadevergoeding van ieder 20.000 euro ontvingen voor de executie van hun echtgenoten door Nederlandse militairen, bij de gelegenheid aanwezig zullen zijn.

Discussie

In november bezoekt premier Rutte Indonesië vanwege een handelsmissie. Na de bekendmaking van die missie laaide de discussie over een algemeen excuus aan de oud-kolonie op.

De PvdA pleitte onder leiding van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) voor een ruimhartig excuus, maar de VVD zag dit in eerste instantie niet zitten. De Indonesische ambassadeur Retno Marsudi zei ‘liever naar de toekomst te kijken’ en benadrukte de handelsband tussen Nederland en Indonesië en de samenwerking op het gebied van watermanagement.

De premier benadrukt dat Nederland specifieke excuses zal maken, en er dus geen algemene spijtbetuiging voor de politionele acties komt. Alles gaat dus, zegt hij, volgens het eerder uitgestippelde beleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.