nederland

Nederlanders willen vier kolonisten naar Mars sturen

Door Anna Vossers - 20 augustus 2013

Twee Nederlanders die in 2023 de eerste mensen naar de planeet Mars willen sturen, hebben van honderdduizend geïnteresseerden een donatie gekregen. Astronaut André Kuipers noemt het project, Mars One genaamd, een ‘zelfmoordmissie’.

Bas Lansdorp en Arno Wielders hebben voor hun project Mars One zo’n 4 miljoen euro verzameld, schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.

Enkele reis

De bedoeling van de mannen is om in 2023 vier mensen – twee mannen en twee vrouwen – een enkele reis naar Mars te laten maken. Zij zouden de eerste kolonisten vanaf de aarde moeten worden, waarna er elk jaar nieuwe mensen vanaf de aarde richting Mars zouden gaan.

Er zijn acht vluchten nodig om genoeg materiaal voor vier mensen over te brengen naar Mars. De ruimtereis duurt minstens zeven maanden en om het project te laten slagen is zo’n 6 miljard euro nodig.

Kandidaten

Iets meer dan honderdduizend mensen hebben een donatie aan de stichting Mars One overgemaakt, zegt bedenker Lansdorp in het Algemeen Dagblad. Eerder liet hij weten dat er een half miljoen donaties nodig zijn. De rest van het geld moet worden opgehaald met een wereldwijd Big Brother-achtig tv-programma.

Om te worden geselecteerd voor de reis, moeten sollicitanten in een filmpje van een minuut uitleggen waarom zij geschikt zijn voor een enkeltje Mars. Veel van de kandidaten hebben hun video op de website van Mars One geplaatst. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 31 augustus aanmelden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.