nederland

Nederlandse ouders onderschatten seksleven van tieners

22 augustus 2013

Tieners zijn seksueel veel actiever dan hun ouders denken. Onder zestienjarigen heeft bijvoorbeeld 73 procent ervaring met voelen en strelen, terwijl slechts 34 procent van de ouders denkt dat hun kind zich daar al mee bezig houdt.

Dat heeft het tijdschrift J/M onderzocht met een steekproef onder 684 vaders en moeders met kinderen van 4 tot 17 jaar. De ouders werd gevraagd hoe ze met hun kind over seks praten en wat ze vermoeden dat ze zoal uitspoken. Voor de 12-plussers zijn de resultaten vergeleken met een onderzoek van Rutgers WPF/Soa Aids Nederland, waarin kinderen zelf antwoord gaven op vragen over hun liefdesleven.

Vergissing

Ouders van 12- en 13-jarigen vergissen zich bijvoorbeeld nogal over tongzoenen: 13 procent denkt dat hun kind wel eens heeft getongzoend, terwijl 32 procent van de kinderen dat al eens heeft gedaan. Of hun kind verliefd is (geweest) schatten de ouders van 12- en 13-jarigen ook verkeerd in. Twintig procent was verliefd zonder dat hun ouders dat doorhadden.

De ouders van 16-jarigen weten dit wat beter in te schatten. Dertien procent van de 16-jarigen is wel eens verliefd zonder dat hun ouders dat vermoeden.

Bespreekbaar

Hanneke de Graaf, van Kenniscentrum seksualiteit Rutgers WPF, vindt het niet raar dat tieners dingen voor zich houden: ‘De puberteit is een levensfase waarin je afstand neemt van je ouders,’ zo zegt ze in de Volkskrant.

Het grote gat tussen wat tieners werkelijk doen en wat ouders dénken dat zij doen, heeft haar wel verbaasd. Op die manier wordt het moeilijk je kind goed te begeleiden met informatie, denkt De Graaf.

Homoseksualiteit wordt volgens het onderzoek het minst besproken door ouder en kind, een op de drie ouders zwijgt het onderwerp helemaal dood. Van de vaders accepteert 33 procent het niet als zijn kind, in het bijzonder een zoon, homoseksueel blijkt te zijn.

Ongemak

Acht procent van de ouders maakt zich helemaal geen zorgen over de huidige seksuele moraal en de gewoonten van hun kinderen. Toch vindt driekwart van de ouders dat kinderen van tegenwoordig op veel te jonge leeftijd met seks bezig zijn.

Het meest ongemakkelijk vinden ouders het als hun peuter of kleuter de geslachtdelen aan bekende volwassenen toont. Voor ouders met kinderen tot tien jaar vormen pedofielen de grootste angst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.