nederland

Nieuw onderzoek naar wat er misging bij zorg gehandicapte

Door Anna Vossers - 13 augustus 2013

De directie van zorginstelling NOVO, die in opspraak kwam door de dood van de verstandelijk beperkte vrouw Roelie, hoeft op dit moment niet op te stappen. Dat is de uitkomst van een crisisberaad op dinsdag van de Raad van Toezicht.

Maandag zegde de Centrale Familieraad van NOVO nog unaniem het vertrouwen in het bestuur op en eiste het onmiddellijk vertrek. Familieleden van patiënten vrezen dat de instelling onder het huidige bestuur ‘niet in staat is onze familieleden kwalitatief voldoende en veilige zorg te bieden’.

Meer onderzoek

De Raad van Toezicht is van mening dat er meer onderzoek nodig is voordat er conclusies kunnen worden getrokken over de rol van het bestuur, zegt vice-voorzitter Marian Jager-Woltgens dinsdagavond in Nieuwsuur.

NOVO, een zorginstelling met tachtig locaties in Groningen en Drenthe, kwam in opspraak door uitzendingen van Argos en Nieuwsuur, waaruit bleek dat een 44-jarige cliënt overleed, nadat zij in op ruwe wijze door onbekwaam personeel in bedwang werd gehouden en in een time-outruimte werd gestopt.

Het Nederlands Forensisch Instituut constateerde dat haar luchtwegen geblokkeerd raakten, doordat ze minutenlang tegen de grond was gedrukt. Ook had ze inwendige bloedingen en gebroken ribben.

Onvoldoende scholing

Bestuursleden lieten zaterdag in NRC Handelsblad weten dat de vrouw eigenlijk niet thuishoorde in de instelling, maar naar een gesloten afdeling had moeten gaan.

D66 en PvdA willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de dood van de vrouw onderzoekt. De IGZ concludeerde na de dood van de vrouw al dat drie betrokken begeleiders niet voldoende geschoold waren om haar te verzorgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.