nederland

NS-treinkaartje goedkoper in het buitenland

23 augustus 2013

Nederlanders kunnen voordeliger reizen door online een NS-ticket bij de Belgen te kopen. Een NS-treinkaartje wordt door de Belgische spoorwegen (NMBS) gemiddeld 2,3 procent goedkoper verkocht dan door de NS zelf.

Dat blijkt uit onderzoek van treinreiziger.nl.

Verrassing

De site vergeleek voor tien trajecten de prijs van het NS-treinkaartje en in alle gevallen waren de Belgen iets goedkoper. De prijsverschillen variëren van tien tot zestig eurocent per traject.

Een enkeltje van Amsterdam naar Groningen kost bijvoorbeeld 23,80 euro bij de NS, terwijl de Belgen voor hetzelfde traject 23,20 euro vragen. Voor het traject van Amsterdam naar Rotterdam ben je bij de Belgen veertig cent goedkoper uit.

Frankrijk

Bij de Franse spoorwegen (Voyages SNCF) zijn slechts een beperkt aantal kaartjes voor Nederlandse trajecten beschikbaar, maar ook hier zijn de NS-treinkaartjes minder duur.

De Franse NS-tickets zijn alleen per post leverbaar en niet als online e-ticket. Bij de Belgen is daarentegen wel voor bijna elk NS-traject een e-ticket verkrijgbaar.

Voorwaarden

De reden dat de NS-kaartjes in het buitenland iets goedkoper zijn, is dat de vervoerders een kaartje aanbieden met andere garantievoorwaarden. Het nadeel van de buitenlandse voorwaarden is dat er geen beroep kan worden gedaan op de NS-regeling ‘Geld terug bij Vertraging‘.

Een ander ongemak is dat een kaartje in het buitenland met een creditcard gekocht kan worden, maar niet met de online betalingsmethode iDEAL.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.