nederland

OM eist hogere straf tegen moeder die dochter doodstak

Door Anne-Marie Spermon - 05 augustus 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, die eind juli de IJsselsteinse Chahira ben M. drie jaar cel oplegde voor het doodsteken van haar 16-jarige dochter Mirjam. Het OM eiste eerder eerder zeven jaar tegen de 43-jarige moeder.

Dit maakte het OM maandag bekend.

Spijt

De rechtbank in Utrecht oordeelde dat Ben M. haar dochter opzettelijk neerstak en achtte doodslag bewezen. De rechter liet de omstandigheden echter ook zwaar meetellen.

De moeder toonde zich tijdens het proces zeer emotioneel en betuigde diepe spijt. De overige familieleden in het drama pleitten voor een zo laag mogelijke straf, omdat hun gezin erg zou lijden onder niet alleen het verlies van Mirjam, maar ook dat van haar moeder.

Te mild

De officier van justitie vindt het vonnis te mild en zegt dat de moeder volledig verantwoordelijk moet worden gehouden voor het creëren van een ‘levensgevaarlijke situatie’.

Drie jaar gevangenisstraf zou de ernst van het voorval, dat in januari van dit jaar plaatshad, geen recht aandoen.

Opwelling

Tijdens de rechtszaak oordeelden gedragsdeskundigen nog dat Ben M. verminderd toerekeningsvatbaar was op het moment van neersteken, door depressiviteit en slaapgebrek.

De rechtbank ging hierin mee en noemde het drama ‘een gemoedsopwelling’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.