nederland

OM schrapt sarinzaak wegens gebrek aan bewijs

Door Josefine van Enk - 15 augustus 2013

De zaak over de verstopte potjes met het dodelijke zenuwgas sarin is donderdag geseponeerd. Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft onvoldoende bewijs om de zaak voort te zetten.

De zoektocht naar sarin zorgde rond Pasen voor de nodige ophef. Sarin is een zeer gevaarlijk zenuwgas, een dosis van minder dan een milligram kan dodelijk zijn.

Speurwerk

De Criminele Inlichtingen Eenheid had aanwijzingen dat er in een buitengebied in Amby, Maastricht sarin in de grond verstopt zat. Via een undercoveragent zette de politie een val op, die dichtsloeg toen in het buitengebied werd gegraven.

De zoektocht naar het gifgas hield de gemoederen lang bezig. Het buitengebied in Maastricht werd afgezet en er werd rekening gehouden met het ontruimen van delen van Heerlen en Maastricht, de woonplaatsen van de verdachten.

Verdachten

Twee mannen (35 en 21 jaar) en twee vrouwen (53 en 33 jaar) werden opgepakt op verdenking van het in bezit hebben van sarin.

Hoofdverdachte in de zaak, Sif Isslam A. zou zijn minnares hebben bedreigd iets aan te doen, omdat ze zijn echtgenote geregeld lastigviel. Hij zei eerder dat de hele zaak op een broodje-aap verhaal berust.

De vier verdachten zijn in april vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De sarin is nooit gevonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.