nederland

OM vreest terugval naar terreur bij Samir A.

Door Anne-Marie Spermon - 28 augustus 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) is bang dat de veroordeelde terrorist Samir A. bij vervroegde vrijlating opnieuw in de fout zal gaan. Woensdag buigt de rechter zich over het verzoek van A. om, wanneer hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, vrij te komen.

Het OM sprak over ‘recidivegevaar’ en vreest dat Samir A. zich, wanneer hij een nieuwe terroristische aanslag zou willen plannen, niet laat tegenhouden door de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating. Justitie wil daarom dat de voorwaardelijke invrijheidstelling met één jaar wordt uitgesteld.

Misdragen

De tot negen jaar celstraf veroordeelde A. vraagt de rechter om vervroegde vrijlating. Dit is in theorie mogelijk, omdat tweederde van zijn straf er 5 september opzit.

Volgens justitie heeft Samir zich tijdens zijn gevangenschap verscheidene keren misdragen en de regels overtreden. De plaatsvervangend directeur van de Rotterdamse gevangenis De Schie, waar A. zit opgesloten, vindt een voorwaardelijke vrijlating echter een reële optie.

Eenzaamheid

Samir A. was tijdens de eerste ochtend in de rechtbank erg emotioneel. Hij zei zijn zoon en dochter vreselijk te missen en verklaarde huilend dat er ‘geen zwaardere straf’ is dan de eenzaamheid die hij voelt.

De veroordeelde verklaarde het liefst te willen emigreren, om zo in het buitenland een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. De aanwezige vertegenwoordiger van de reclassering stemde in met dit idee en onderstreepte dat de kans op een terugval naar crimineel gedrag dan veel kleiner zou zijn.

Emigratie-verzoek

A. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar vanwege het voorbereiden van verschillende terroristische aanslagen als lid van de criminele Hofstadgroep.

Eerder werd een emigratie-verzoek afgewezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.