nederland

Onduidelijkheid over besteding miljoenensubsidie Antillen

Door Shari Deira - 27 augustus 2013

De subsidieboekhouding van de voormalige Nederlandse Antillen is niet op orde. Hierdoor is het onduidelijk wat er is gebeurd met 270 miljoen euro aan Nederlands ontwikkelingsgeld. Ook is met een deel van de subsidies gefraudeerd.

Het geld kwam terecht bij de stichting Sona, die het geld over de eilanden verdeelt, meldt het AD dinsdag.

Regels

Uit een interne accountantscontrole van de rijksoverheid blijkt dat de stichting van 270 miljoen euro ‘niet voldoende’ kan aantonen of het volgens de regels is uitgegeven.

Sinds de oprichting in 2004 heeft Sona ruim 450 miljoen euro ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, bericht de krant.

Fraude

Een man en een vrouw zijn veroordeeld voor fraude met zo’n 170.000 euro van de stichting en op Sint Maarten verdenkt het OM een ander duo, van witwassen en verduistering van een Sona-subsidie van 1 miljoen euro.

Tweede Kamerleden spreken schande van de rammelende verantwoording van het geld en zetten ook vraagtekens bij de dubieuze rol van Wilbert Stolte. Hij was tussen 2008 en 2011 penningmeester van Sona en is nu de hoogste bestuurder van de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.