nederland

Openbaar Ministerie erkent fout in zaak-Donnie Rog

Door Shari Deira - 15 augustus 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) geeft toe dat het een fout heeft gemaakt in de zaak over de dertienjarige Donnie Rog, die werd doodgereden in Scheveningen. De rechtbank veroordeelde Milen Y. tot zeven maanden celstraf, terwijl het OM een werkstraf eiste van 240 uur.

‘Bij nader inzien is het OM van mening dat het foute verkeersgedrag van de verdachte zowel voor als na het ongeval zwaarder had moeten meewegen bij het formuleren van de strafeis,’ laat het OM donderdag weten. ‘Dat had moeten resulteren in het eisen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.’

Strafeis

Het OM kan zich vinden in het feit dat de rechtbank in deze zaak voor een celstraf heeft gekozen. Er is dan ook voor het OM onvoldoende reden om in hoger beroep te gaan.

De verklaring van het OM is opmerkelijk omdat het eerder in de media de strafeis nog verdedigde. Het OM ‘kon niet anders’ dan deze straf eisen. Naast de werkstraf eiste het OM ook een voorwaardelijke cestraf van vier maanden en drie jaar rijontzegging.

Kruispunt

Eind vorige maand ontstond er veel ophef over de lage eis van het OM in de zaak van Donnie Rog. Rog werd in juli doodgereden in Den Haag toen hij op een kruispunt werd geschept door de auto van de 21-jarige Y., die naar schatting tussen de 65 en 75 kilometer per uur reed, waar 50 is toegestaan.

Bovendien reed hij na het ongeluk door. Pas de volgende dag meldde Y. zich bij de politie. Tijdens een zitting in de zaak ontstond commotie toen Y. spijt betuigde en de lage eis van het OM bekend werd. De nabestaanden van Rog vlogen Y. aan.

De rechtbank veroordeelde Y. tot negen maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Ook mag hij vier jaar niet autorijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.