nederland

Openbaar Ministerie vervolgt schietende politieagent

Door Shari Deira - 07 augustus 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten een politieagent te vervolgen die in februari op een wegrijdende auto schoot en daarbij een inzittende raakte. De agent zou niet hebben gehandeld volgens de ambtsinstructie.

Volgens het OM was er in deze zaak geen sprake van noodweer en daarom heeft het OM besloten de rechter over het incident te laten oordelen.

Auto

De schietpartij had plaats in de nacht van zondag 3 op maandag 4 februari. Twee agenten van de politie-eenheid Oost-Nederland willen een auto controleren op de N813 richting Zevenaar maar de bestuurder van de auto, met nog twee passagiers, onttrekt zich aan de controle.

De politie krijgt hulp van twee surveillanceauto’s en vormt een blokkade. De bestuurder van de auto ontwijkt deze blokkade en weet opnieuw te ontkomen. Even later lukt het de politie de auto op een industrieterrein tot stilstand te brengen.

Berm

Een agent denkt dat zijn collega die komt aanlopen de bestuurder van de auto is en maant hem te gaan liggen. Als dat niet gebeurt, lost de agent een waarschuwingsschot en valt zijn collega in de berm. De auto rijdt weg en een van de agenten schiet een aantal keer op de achterbanden.

Een andere agent schiet ook diverse keren op de auto en een inzittende loopt hierbij verwondingen op aan de rug. Deze persoon heeft aangifte gedaan. Volgens het OM was er geen sprake van een situatie waarbij vuurwapengebruik nodig is om iemand in de hand te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.