nederland

Openbaar Ministerie wil Samir A. niet op vrije voeten

Door Anne-Marie Spermon - 23 augustus 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert via de rechtbank te voorkomen dat de veroordeelde terrorist Samir A. de gevangenis verlaat. Op 5 september heeft het lid van de Hofstadgroep er tweederde van zijn straf opzitten en kan hij voorwaardelijk vrijkomen.

Een woordvoerder bevestigt dat justitie de rechtbank in Rotterdam gaat vragen om Samir A. vast te houden. A. zit in de Rotterdamse gevangenis De Schie een celstraf uit van negen jaar. Omdat tweederde van deze tijd nu voorbij is, komt hij in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

Het OM kon nog niet zeggen welke argumenten justitie zal aandragen, zodat de rechter hiervan afziet.

Afscheidsvideo

A. werd veroordeeld tot de gevangenisstraf omdat hij als één van de belangrijkste leden van de criminele Hofstadgroep verschillende terroristische aanslagen wilde plegen, op onder meer Nederlandse politici.

Bij het doorzoeken van zijn huis werd een afscheidsvideo gevonden. A. heeft altijd volgehouden dat hij de opname ‘ter ontspanning’ maakte.

Conservenblikje

De gevangenisstraf van Samir A. verloopt tot dusver niet bepaald geruisloos. Vorig jaar werd hij in zijn cel nogmaals aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Die nieuwe zaak werd uiteindelijk geseponeerd.

In juni kwam de beveiliging van de Rotterdamse gevangenis zwaar onder vuur te liggen, toen bleek dat A. in een conservenblikje zijn mobiele telefoon naar binnen had weten te smokkelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.