nederland

Oprichter Alpe d’Huzes ontkent graaien: onhandig en naïef

Door Shari Deira - 26 augustus 2013

Oprichter Coen van Veenendaal van de Alpe d’Huzes ontkent dat hij honderdduizenden euro’s subsidiegeld zomaar in zijn zak heeft gestoken. ‘De berichten zijn eenzijdig en ongefundeerd. Het ligt allemaal veel genuanceerder.’

Van Veenendaal reageert maandag in het AD op de ontstane ophef. Hij verdiende in bijna twee jaar tijd 160.000 euro bij zijn nevenstichting, die zich bezighoudt met onderzoek naar kanker.

Consultant

In 2010 stapte Van Veenendaal uit het bestuur van sponsorfietstocht tegen kanker en richtte de stichting Inspire2Live op. Deze stichting richt zich onder meer op fondsenwerving en het bevorderen van onderzoek naar kanker. Hij huurde zichzelf in als consultant en kreeg daarvoor betaald.

Van Veenendaal zegt dat hij zoveel uren in Alpe d’Huzes heeft gestoken dat hij geen tijd had voor zijn trainings- en adviesbureau. Het bestuurswerk heeft hij naar eigen zeggen altijd gratis gedaan. ‘Ik besteed nu nog 10 uur per week om lezingen te geven voor Alpe d’Huzes, onbezoldigd.’

Kritiek

In de Volkskrant zegt Van Veenendaal dat hij de kritiek in de media rot vindt voor zijn vrouw en kinderen, maar vooral voor de mensen die zich belazerd voelen en vinden dat hij een graaier is.

Intussen vreest KWF Kankerbestrijding dat collectanten die deze week op pad gaan, veel negatieve reacties krijgen. Vrijwilligers krijgen daarom duidelijke aanwijzingen hoe ze met ‘kritiek aan de voordeur’ moeten omgaan, meldt De Telegraaf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.