nederland

Pinautomaat aftappen onder criminelen steeds populairder

Door Anne-Marie Spermon - 05 augustus 2013

Steeds meer mensen worden het slachtoffer van cash trapping, een inventieve vorm van diefstal tijdens het pinnen. Bankbiljetten worden door criminelen uit de geldautomaat gestolen na een vermeende storing van de automaat.

Dit schrijft Elsevier deze week.

Metalen strip

Bij het zogenaamde cash trapping manipuleert de crimineel de pinautomaat. De dief plaatst een vrijwel onzichtbare metalen strip met dubbelzijdig plakband aan de binnenzijde van de geldopening.

Bankbiljetten van een nietsvermoedende klant blijven zo aan de strip plakken, waardoor het lijkt alsof er tijdens de gelduitgifte een storing optreedt.

Storingsnummer

Criminelen kunnen de strip met de biljetten gemakkelijk verwijderen wanneer slachtoffers de bank binnengaan om te melden dat de automaat defect is.

De politie benadrukt dat klanten de automaat niet moeten verlaten, maar in plaats daarvan het storingsnummer of eventueel de politie moeten bellen.

Als het geld eenmaal is afgeschreven, is de transactie technisch gezien voltooid en is het moeilijk om het geld terug te vorderen.

Populair

De afgelopen dagen werd onder andere in De Meern, Leeuwarden, Amsterdam en Groningen aangifte van cash trapping gedaan.

Cash trapping komt in Nederland al voor sinds eind 2011. Toen ging het echter nog om enkele incidenten; volgens de politie stijgt de methode nu snel in populariteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.