nederland

Politie krijgt hulp uit Roemenië voor aanpak zakkenrollers

Door Shari Deira - 28 augustus 2013

De politie in Amsterdam krijgt hulp bij de aanpak van Roemeense zakkenrollersbendes. Roemeense autoriteiten hebben aangeboden om extra politie-inzet naar Nederland te sturen.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) zal dit woensdag bekendmaken, meldt De Telegraaf.

Van der Laan moet nog met de Roemenen bekijken welke momenten het beste zijn om de jacht op zakkenrollers uit Roemenië te intensiveren.

Strafblad

De politie is ook bezig met verbetering van de informatie-uitwisseling tussen andere politiekorpsen in Europa. Op deze manier moet duidelijk worden of een zakkenroller in andere landen al een strafblad heeft.

Zakkenrollerij is in Amstedam flink toegenomen. Het aantal incidenten steeg met 36 procent en gemiddeld worden per week zo’n 166 personen beroofd in de hoofdstad, bericht de krant.

Diefstallen

‘Gelet op de zorgelijke ontwikkeling van zakkenrollerijcijfers heeft de driehoek gekeken naar welke maatregelen kunnen worden genomen om het aantal diefstallen terug te dringen,’ zegt Van der Laan. ‘De inzet van Roemeense politiemensen is een van de maatregelen.’

Roemeense zakkenrollers slaan vooral toe tijdens grote evenementen en zijn vaak uit op dure smartphones. Tijdens de Gay Pride in Amsterdam werden tientallen zakkenrollers opgepakt. Zij komen vaak snel weer vrij of krijgen een korte celstraf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.