nederland

Politievakbonden stappen uit overleg over Nationale Politie

Door Anna Vossers - 02 augustus 2013

De politievakbonden zijn uit het overleg met de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie gestapt. Ze voelen zich geschoffeerd omdat de politietop aan vriendjespolitiek zou doen en zich stelselmatig niet aan afspraken zou houden

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie liet vrijdagmiddag weten het spaakgelopen overleg met de politiebonden samen met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) ‘op de kortst mogelijke termijn vlot te trekken’.

Functie-indelingen

De vakbonden, de top van de politie en de minister praten al maanden over een nieuwe functie-indeling voor de 63.000 werknemers van de politie die onder het nieuwe systeem van de Nationale Politie gaan werken. Dat overleg is nu stilgelegd.

Er is volgens de bonden veel onrust onder politiemensen. Een kwart van de medewerkers zou ongerust zijn over de nieuwe functie-indelingen. Er zouden op dit moment te veel dure externe krachten worden ingezet op vrijkomende functies,  terwijl politiemensen vrezen dat zij zelf straks hun huidige baan kwijtraken.

Ook zouden agenten in de toekomst overuren niet meer uitbetaald krijgen, maar die alleen mogen compenseren met tijd. Dat zou volgens de vakbonden leiden tot te weinig beschikbare agenten voor het werk dat er te doen is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.