nederland

Prins Friso (44) overleden aan complicaties

Prins Friso is maandagochtend overleden aan complicaties die zijn opgetreden bij de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekendgemaakt.

Ski-ongeluk

De Prins is overleden in Paleis Huis Ten Bosch in Den Haag waar hij ongeveer een maand geleden naartoe was gebracht. Artsen lieten toen al weten dat Friso was uitbehandeld. De RVD laat weten:

Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.

Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn (“minimal consciousness”), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.

Vakantie

Het koninklijk paar lijkt door  het overlijden van de prins te zijn verrast. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op vakantie in Griekenland. Zij komen op dit moment terug naar Nederland.

De vrouw van Friso, prinses Mabel vierde dit weekend nog haar verjaardag in het bijzijn van Friso.

Premier Mark Rutte (VVD) laat vanaf zijn vakantieadres in een verklaring weten het overlijden van de prins ‘intens verdrietig’ te vinden. ‘Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok, prins Friso was pas 44 jaar oud en stond nog midden in het leven,’ laat de premier weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.