nederland

Prins Friso begraven in Lage Vuursche

Door Tom Reijner - 16 augustus 2013

Na de uitvaartdienst in de Stulpkerk in Lage Vuursche werd prins Friso begraven op het naastgelegen kerkhof. Zijn broer, koning Willem-Alexander, was een van de dragers van de kist.

Andere dragers van de kist met het lichaam van prins Friso vrijdag waren zijn broer, prins Constantijn, en vier vrienden van de overleden Prins.

Stoet

Voor de uitvaartdienst in de kerk en de begrafenis waren alleen familie en vrienden uitgenodigd. Voorafgaand aan de besloten dienst liepen zo’n zeventig mensen in een stoet van kasteel Drakensteyn, waar Friso zijn jeugd doorbracht, naar de Stulpkerk.

Prinses Mabel, weduwe van prins Friso, liep samen met haar dochters Luana en Zaria en prinses Beatrix voorop in de stoet. Daarachter liepen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane.

Besloten

De besloten dienst werd geleid door dominee Carel ter Linden. Ter Linden leidde in 2002 de uitvaartdienst van prins Claus in de Nieuwe Kerk in Delft.

De uitvaart van prins Friso was niet live op televisie te volgen. Wel zond het NOS-journaal vanavond beelden uit van de uitvaartdienst.

Directheid

In de beschikbaar gestelde beelden spreekt Carel ter Linden over prins Friso als iemand die heel direct kon zijn. ‘Hoe vertrouwder zijn omgeving, hoe meer direct en onomwonden hij kon zijn,’ zei de dominee. Volgens Ter Linden leek Friso heel gesloten, maar liet hij bij vrienden zijn emoties meer zien.

Koning Willem-Alexander hield een schriftlezing, waarin wordt voorgelezen uit de Bijbel. Prins Constantijn haalde herinneringen op aan zijn broer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.