nederland

Publiek bezoekt graf prins Friso in Lage Vuursche

Door Shari Deira - 17 augustus 2013

Het graf van prins Friso bij de Stulpkerk in Lage Vuursche is zaterdag opengesteld voor het publiek. Bijna vijftig bloemstukken sieren het graf van de tweede zoon van prinses Beatrix.

Bezoekers van het graf blijven op gepaste afstand en nemen stilte in acht. Sommige bezoekers nemen foto’s en er wordt wat gefluisterd, onder toeziend oog van medewerkers van de uitvaartondernemer.

Kerk

De meeste bezoekers gaan na een bezoek aan het graf door naar de Stulpkerk, die ook is open is, om vervolgens naar een van de nabijgelegen terrassen te gaan.

Lage Vuursche rekent dit weekend op een flinke toeloop van belangstellenden, die met eigen ogen het graf van Friso willen zien. Daarom heeft de gemeente Baarn, waar Lage Vuursche onder valt, verkeersregelaars ingehuurd om alles in goede banen te leiden.

De nieuwsuitzendingen van RTL en NOS hebben vrijdag veel kijkers getrokken onder meer vanwege de beelden die werden uitgezonden van de uitvaart. Naar het Journaal keken ruim 2,4 miljoen Nederlanders. Het nieuwsbulletin van RTL trok 1,2 miljoen kijkers.

Dochters

Na de uitvaart gaf de Rijksvoorlichtingsdienst enkele beelden van de dienst vrij. Daarop was onder meer te zien hoe dominee Carel ter Linden Luana en Zaria, de dochters van Friso en Mabel, toesprak.

Zangeres Maaike Oubouter, bekend van het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter van Nederland, was uitgenodigd om tijdens de dienst te zingen. Zij werd bekend door het nummer Dat ik je mis, dat ze schreef na het overlijden van haar moeder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.