nederland

Rapporteur: pak paspoort veroordeelde pedofiel af

Door Tom Reijner - 20 augustus 2013

Van veroordeelde pedofielen met een grote kans op herhaling moet het paspoort worden afgenomen. Zonder paspoort is het moeilijker voor pedofielen om in het buitenland kinderen te misbruiken.

Dat stelt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen, Corinne Dettmeijer, in een rapport dat dinsdag verschijnt.

Kindersekstoerisme

Dettmeijer zegt in het rapport Barrières tegen kindersekstoerisme dat moet worden voorkomen dat pedofielen afreizen naar bestemmingen die bekend staan om kindersekstoerisme.

Zij schrijft dat het ‘uiterst onwenselijk is dat een pedoseksueel die in Nederland onder toezicht staat, zich aan toezicht kan onttrekken,’ door bijvoorbeeld op een buitenlandse school te werken.

34 Nederlanders zijn op dit moment betrokken bij een zedendelict in het buitenland. Zij zitten in voorlopige hechtenis, zijn op borgtocht vrij, of hebben een gevangenisstraf gekregen.

Wetsvoorstel

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven (VVD), diende in mei van dit jaar een wetsvoorstel in. Die wet moet onder andere een reisverbod van pedofielen mogelijk maken. Kindersekstoeristen dienen, voordat zij op reis gaan, tegengehouden kunnen worden.

Dettmeijer is voorstander van zo’n verbod, maar zegt wel dat het alleen kan werken als de verboden ook echt worden nageleefd.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.