nederland

Reacties op het overlijden van prins Johan Friso

Door Servaas van der Laan - 12 augustus 2013

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vanaf zijn vakantieadres in een verklaring laten weten het overlijden van prins Johan Friso ‘intens verdrietig’ te vinden. Ook andere politici hebben hun medeleven betuigd.

‘Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats,’ laat de premier weten.

Diep getroffen

Op Twitter stromen de reacties van andere politici binnen. PVV-leider Geert Wilders zegt ‘diep getroffen te zijn’ door het overlijden van de prins en wenst de familie veel sterkte.

Henk Krol, leider van 50Plus, laat weten ‘even helemaal stil te zijn vanwege het trieste nieuws’ en ook ChristenUnie Arie Slob zegt mee te leven met prines Beatrix en de rest van de Koninklijke Familie.

Sterkte en kracht

PvdA-leider Diederik Samsom zegt ‘diep geraakt te zijn’ en wenst alle nabestaanden ‘veel sterkte en kracht’.

Alexander Pechtold (D66) heeft met ‘droefenis kennisgenomen van het overlijden van prins Friso’ en wenst het koninklijk paar veel sterkte.

Lech

De burgemeester van het Oostenrijkse wintersportoord Ludwig Muxel zegt ‘diep geraakt te zijn’. ‘Net als veel andere inwoners van Lech kende ik de prins van toen hij nog jong was’ liet Muxel weten tegen persbureau APA. Ook in het online condoleanceregister komen de eerste steunbetuigingen binnen.

Prins Friso raakte in een coma nadat hij op 17 februari 2012 tijdens zijn skivakantie in Lech bij het offpiste skiën getroffen werd door een lawine.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.