nederland

Rechtbank laat vijf zakkenrollers Gay Pride voorlopig vrij

Door Shari Deira - 07 augustus 2013

De rechtbank in Amsterdam heeft vijf zakkenrollers vrijgelaten die actief waren tijdens de Gay Pride. De rechter-commissaris ziet geen reden om het voorarrest van de verdachten te verlengen.

Het Openbaar Ministerie (OM) is het daar niet mee eens en tekent in vier zaken hoger beroep aan.

Snelrecht

De vier verdachten moeten maandag alsnog voor de rechtbank in Amsterdam komen. De raadkamer van de rechtbank beslist dan of de verdachten hun rechtszaak alsnog in gevangenschap moeten afwachten.

Later deze maand hebben nog meer snelrechtzittingen plaats voor alle zakkenrollers die tijdens de Gay Pride in Amsterdam actief waren. Tijdens de komende vier zittingen staan in totaal nog eens negentien verdachten voor de rechter.

Zakkenrollers

Maandag en dinsdag werden zeven Roemenen al veroordeeld tot wekenlange celstraffen. Zij werden schuldig bevonden aan zakkenrollerij of poging daartoe. De celstraffen liepen uiteen van drie tot tien weken.

De politie in Amsterdam arresteerde tijdens de Gay Pride in totaal 46 Roemeense zakkenrollers. Deze bendes zijn vaak actief tijdens grote evenementen en stelen vooral portemonnees en smartphones.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.