nederland

Rechter: geen ontslag voor bejaarde bloembinder

Door Tom Reijner - 22 augustus 2013

Een 75-jarige vrouwelijke bloembinder uit Bergen op Zoom mag niet worden ontslagen door haar werkgever Intratuin in Halsteren, een dorp binnen de gemeente Bergen op Zoom. Dat bepaalde de rechter in de Brabantse stad.

Intratuin wilde de vrouw ontslaan vanwege haar leeftijd. Dat schrijft BN/DeStem donderdag.

Plantenbakken

De rechter meent echter dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie, en verbiedt op basis daarvan het ontslag van de vrouw. De Amsterdamse hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp zegt in een reactie dat het besluit van de rechter volkomen logisch’ is.

Volgens hem mag leeftijd nooit een reden voor ontslag zijn. ‘Pas als die mevrouw alle plantenbakken uit haar handen zou laten vallen, is er reden voor ontslag’.

Arbeidsongeschikt

Het tuincentrum vindt de vrouw te oud. Werknemers met een hoge leeftijd lopen volgens Intratuin gevaar sneller arbeidsongeschikt te raken. Bovendien, zo motiveert het tuincentrum het voorgenomen ontslag, is het redelijk een werknemer van 75 jaar te vervangen door een jongere kracht.

De vrouw zelf heeft het naar haar zin op het werk. Ze werkt anderhalve dag bij Intratuin, en wil dat nog zeker twee jaar blijven doen. Het contact met klanten is ook nog goed, zegt zij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.