nederland

Reizen met bus of tram een stuk duurder geworden

Door Shari Deira - 05 augustus 2013

Reizen met bus of tram in Nederland is de afgelopen twee jaar aanzienlijk duurder geworden. Vooral reizigers in Den Haag en omstreken zijn de klos: daar steeg de prijs met 47,7 procent in de afgelopen twee jaar.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van de website treinreiziger.nl. Ook in Amsterdam en de rest van Noord-Holland steeg de prijs flink, met respectievelijk 38,1 procent en 27,6 procent.

Ritje

Na het afschaffen van de strippenkaart in 2011 mochten regio’s zelf hun prijzen bepalen. Daardoor zijn er opmerkelijke prijsverschillen ontstaan. Zo kost een ritje met de stadsbus in Leeuwarden minder dan 10 cent per kilometer, tegenover 17 cent voor de streekbus in Den Haag.

In vrijwel alle regio’s zijn de kilometertarieven sinds 2011 met 8 procent of meer gestegen. Ook het basistarief is de laatste twee jaar aanzienlijk duurder geworden (8,9 procent).

Voordeel

Reizigers die in het verleden een abonnement hadden voor de trein en de bus of tram zijn ook duurder uit. Voor de komst van de ov-chipkaart konden zij naast een treinabonnement voordelig een busabonnement afsluiten. Dat voordeel is nu vervallen.

Ook voordelige dagkaarten voor het openbaar vervoer zijn verdwenen. Volgens vervoerder Connexxion hebben de prijsstijgingen deels te maken met de verbetering van de kwaliteit en service.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.