nederland

RIVM: al 780 mazelenpatiënten gemeld bij huisarts

Door Anna Vossers - 01 augustus 2013

De mazelenepidemie heeft zich uitgebreid tot meer dan 780 patiënten, 167 meer dan vorige week. 37 zieken moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Het werkelijke aantal mazelenpatiënten ligt vermoedelijk veel hoger, omdat veel patiënten zich in tegenstelling tot de geregistreerde 780 zieken niet bij de huisarts melden.

Extra vaccinaties

Volgens het RIVM geven veel ouders in de regio’s waar de mazelen voorkomen, gehoor aan de oproep om baby’s tot 14 maanden oud extra te laten inenten. ‘Het vaccinatie-advies voor deze groep wordt goed gevolgd, behalve door leden van de bevindelijk gereformeerde gemeente,’ zegt Roel Coutinho, hoofd infectiebestrijding van het RIVM.

Ongeveer 2.000 baby’s kregen in juli een extra prik.

Daarnaast zijn 69 kinderen uit bevindelijk gereformeerde kring thuis ingeënt. De GGD had ouders via reformatorische scholen een brief gestuurd om ze de mogelijkheid te geven hun kinderen in hun eigen huis te laten vaccineren.

Biblebelt

De mazelenepidemie brak in juni uit in de Biblebelt. Symptomen van de zeer besmettelijke ziekte zijn koorts, verkoudheid, rode ogen en huiduitslag.

De meeste Nederlandse kinderen zijn tegen mazelen ingeënt en zullen de ziekte daardoor nooit krijgen. Veel strenggelovige ouders laten hun kinderen niet vaccineren tegen ziektes, vanwege hun geloofsopvatting. Ook ouders die hun heil in antroposofische geneeskunde zoeken, zien geregeld af van vaccinatie van hun kinderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.