nederland

Roemeense zakkenrollersbende in actie tijdens Gay Pride

Door Anne-Marie Spermon - 05 augustus 2013

Een groot aantal zakkenrollers heeft honderden bezoekers van de Gay Pride in Amsterdam het afgelopen weekend bestolen. Speciale politieteams hebben in totaal 47 verdachten gearresteerd.

De politie Amsterdam waarschuwde bezoekers van de Canal Parade zaterdag al via Twitter dat meldingen van beroving binnenstroomden.

Smartphones

De zakkenrollers maakten vooral veel smartphones en portemonnees buit.

De meeste verdachten werden opgepakt tijdens het feest op vrijdagavond en gedurende de botenparade op zaterdag. Maar liefst 42 van alle 47 verdachten zijn van Roemeense afkomst.

Professioneel

Volgens de politie gingen de zakkenrollers zeer professioneel te werk. Zo sloegen kleine groepjes dieven tegelijkertijd op verschillende plekken toe.

Ook hanteerden ze een vaste methode, waarbij ze door veel duwen en trekken dusdanige commotie veroorzaakten dat het publiek was afgeleid en de berovingen niet opmerkte.

Heterdaad

Door speciale teams in te zetten, waarbij agenten in burger zich onder de feestende menigte begaven, konden sommige daders op heterdaad worden betrapt.

De Gay Pride is niet het enige festival waar Roemeene zakkenrollers op grote schaal actief waren. In mei werden tijdens het Indian Summer Festival ruim 240 mobiele telefoons gestolen door een grotendeels Roemeense groep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.