nederland

Rutte dinsdagavond terug vanwege overlijden prins Friso

Door Josefine van Enk - 13 augustus 2013

Premier Mark Rutte (VVD) komt dinsdagavond terug van vakantie, dat is een dag eerder dan gepland. Hij vindt het beter om in Nederland te zijn nu prins Friso is overleden.

De premier zou eigenlijk pas donderdag zijn werk hervatten, maar is nu liever ook in Nederland beschikbaar. Vanaf zijn vakantieadres liet hij al weten het overlijden van de Prins ‘intens verdrietig’ te vinden.

Familieaangelegenheid

Het overlijden en de uitvaart van prins Johan Friso is een familieaangelegenheid omdat hij sinds zijn huwelijk met prinses Mabel geen lid meer is van het Koninklijk Huis.

Desondanks is Rutte liever in Nederland, mocht er behoefte zijn aan zijn aanwezigheid. Maandag heeft hij koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en Mabel gebeld.

Medeleven

Veel Nederlanders leven mee met de koninklijke familie. Meer dan 13.000 bezoekers tekenden al het condoleanceregister om hun steun aan de nabestaanden te betuigen.

De tweede zoon van prinses Beatrix overleed maandagochtend op 44-jarige leeftijd in Paleis Huis Ten Bosch in Den Haag. Hij raakte na een ski-ongeval op 17 februari 2012 in een coma.

De Rijksvoorlichtingsdienst zal later meer bekend maken over de uitvaart van de Prins.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.