nederland

Satudarah wil naar Denemarken, Denen bestrijden motorclubs

Door Anna Vossers - 28 augustus 2013

Terwijl de Nederlandse motorclub Satudarah contacten zou hebben gelegd met Deense criminelen en zicb in Denemarken wil aansluiten bij de plaatselijke Bandidos, maakt de Deense regering 30 miljoen euro vrij om motorclubs en andere bendes te bestrijden.

Met het vrijgemaakte geld wil de Deense regering de komende vier jaar ‘voorkomen dat jongeren in zulke verachtelijke milieus terechtkomen’, zegt de Deense minister van Justitie Morten Bødskov.

Kopenhagen

In Denemarken spreekt de politie van een ‘escalatie van het bendeconflict’. Tot half augustus waren er zeker 49 schietincidenten in het land waarbij een of meerdere bendes waren betrokken. Negen criminele motorclubs en zeker tien andere bendes zijn er actief. Kleine bendes sluiten zich vaak aan bij de Hells Angels of de Bandidos.

De Satudarah zou zich er ook willen vestigen onder de naam Satudarah MC Eastside. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat Nederlandse Satudarah-leden meerdere keren met Deense criminelen zijn gezien. De Nederlanders zouden uit zijn op een plekje net buiten Kopenhagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.