nederland

Serieuze gebreken bij OK’s in ziekenhuis Breda

Door Anne-Marie Spermon - 23 augustus 2013

In de operatiekamers van het Amphia-ziekenhuis in Breda gaat niet alles volgens het boekje. De OK’s schieten te kort op negen ‘zwaarwegende’ punten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die de hoofdvestiging in Breda eind juli onverwacht bezocht.

Medicijnen

In de meeste gevallen wordt niet, zoals het hoort, dubbel gecontroleerd of patiënten de juiste medicijnen innemen. Specialisten en medewerkers hebben hun neus- of mondmaskers niet vaak genoeg op en overdracht van informatie is vaak ongestructureerd.

Tijdens de verplaatsing van de verpleegafdeling naar de verkoeverkamer, de kamer waar patiënten na een operatie herstellen, wordt de verplichte informatie-checklist niet altijd gebruikt.

Cursus

Het ziekenhuis is ‘enorm geschrokken’ van de in totaal negen serieuze tekortkomingen. In een interne brief aan het personeel van de OK’s stelt het ziekenhuis een actieplan op.

Protocollen worden waar nodig aangescherpt en externe partijen controleren de komende tijd of alle regels worden nageleefd.

Het hele personeel krijgt een verplichte cursus over de medicatieveiligheid, onderlinge communicatie en het voorkomen van infecties.

Geen gevaar

Een woordvoerder van Amphia benadrukt dat de gebreken de gezondheid van de patiënten nooit in gevaar hebben gebracht.

Over vier weken keert de IGZ terug naar het ziekenhuis om te kijken of de situatie is verbeterd. Schiet het ziekenhuis nog steeds tekort, dan sluit de inspectie de operatiekamers van alle Amphia-vestigingen. Dat zijn er in totaal vier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.