nederland

Smartphone met camera moet tbs’er gaan bewaken

Door Anne-Marie Spermon - 30 augustus 2013

Tbs’ers op onbegeleid verlof worden bij wijze van experiment in de gaten gehouden door een mobiele telefoon. Via een Skype-verbinding controleert de Oostvaarderskliniek in Almere haar patiënten.

Dat schrijft het AD vrijdagochtend.

Schoolplein

De tbs’er krijgt een mobiele telefoon met camerafunctie en internetverbinding mee. Als de kliniek daarom vraagt, moet hij de camera inschakelen om zo via Skype zijn omgeving te kunnen laten zien. Ook via gps kan iemand eenvoudig worden gevolgd.

Als een pedofiel op een schoolplein blijkt te staan, of als een veroordeelde in de buurt van nabestaanden of slachtoffers komt, kan direct worden ingegrepen. Het experiment moet tbs’ers alle ruimte geven, terwijl er toch bewaking aanwezig is.

Veilig

Volgens het ministerie van Justitie is de proef veilig, ook al wordt aan de patiënten zelf gevraagd opnamen te maken. Tbs’ers die zonder begeleiding de kliniek mogen verlaten, hebben in het verleden hun gehoorzaamheid bewezen, zegt woordvoerder Jaap Oosterveer.

Het plan is een aanvullende maatregel bij het onbegeleid verlof, benadrukt justitie. Een zedendelinquent die medicijnen slikt, doet als eerste mee aan het experiment.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.