nederland

Steden zoeken vaders voor betalen van alimentatie

Door Anna Vossers - 09 augustus 2013

Grote steden jagen op de vaders van niet-erkende kinderen. De gemeenten Amsterdam en Rotterdam zetten alleenstaande bijstandsmoeders onder druk om de naam van de vader bekend te maken.

Vervolgens eisen de gemeenten dat de verwekker meebetaalt aan het onderhoud van het kind. Op die manier zijn de steden minder geld kwijt aan uitkeringen. Dat schrijft De Volkskrant vrijdag.

Informatie van moeder

De biologische vader is onderhoudsplichtig voor zijn kinderen, ook als hij die niet heeft erkend. Onder druk van de gemeente Rotterdam gaven daar vorig jaar 250 bijstandsmoeders alsnog de naam van de vader van hun niet-erkende kind door. Het experiment vindt navolging in Amsterdam, Zwolle en Maastricht.

De gemeente baseert zich op informatie van de moeder, zelfs als de vader zegt het kind niet te hebben verwekt. Als de man ontkent, kan de gemeente de rechter om toestemming vragen om toch een toelage te eisen. Dat kan leiden tot opvallende uitspraken: in Rotterdam werd een klant van een escortdame door de rechter onderhoudsplichtig geacht voor haar baby.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.