nederland

UWV stemt in met massaontslag bij zorgorganisatie

Door Tom Reijner - 06 augustus 2013

Uitkeringsinstantie UWV heeft dinsdag ingestemd met preventief massaontslag bij Sensire. Bij de organisatie ‘voor gezondheid, zorg en welzijn’ in Varsseveld verdwijnen in totaal 800 banen van zorgmedewerkers, waaronder veel thuiszorgers.

Dat meldt de actualiteitenrubriek EenVandaag dinsdag. Sensire heeft tot preventief massaontslag besloten om dreigend verlies af te wenden.

Door het aankomende massaontslag is het al een tijd onrustig bij Sensire. In juli bezetten zo’n honderd medewerkers het hoofdkantoor in Varsseveld. De protestactie werd beëindigd, omdat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) een gesprek met vakbond Abvakabo FNV toezegde.

Oplossing

Het doel van dat gesprek was om tot een oplossing voor de ontslaggolf te komen. Maandag was er een gesprek tussen Asscher en FNV-voorzitter Ton Heerts.

Wat daar uit voortgekomen is, is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de vakbond heeft de minister laten weten zich ‘te zullen buigen over de grieven van de vakbond’.

Precedent

Abvakabo FNV is bang dat er een precedentwerking uitgaat van het besluit van het UWV. De vakbond meent dat hierdoor meer thuiszorgers worden ontslagen dan noodzakelijk.

Ook bij andere zorgorganisaties zijn veel ontslagen gevallen. De Rotterdamse thuiszorgorganisatie Aafje maakte vrijdag bekend 350 medewerkers te ontslaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.