nederland

‘Volkskrant-artikel over toelage was wraakactie van boze vader’

Door Servaas van der Laan - 10 augustus 2013

De Rotterdammer Eric van Deurzen die zegt onterecht te moeten betalen voor een kind dat niet van hem zou zijn, is wel degelijk de vader. Hij wil niet meewerken met een DNA-test omdat zijn vaderschap daarmee bewezen zou worden.

Dat zegt de ex-vriendin van de man zaterdag tegen Elsevier.nl.

Onterecht aangeslagen

De Volkskrant illustreerde vrijdag een verhaal over gemeenten die vaders opsporen om een onderhoudsbijdrage voor hun kinderen te laten betalen, met de geschiedenis rond de Rotterdammer Eric van Deurzen.

Volgens Van Deurzen heeft de gemeente Rotterdam hem onterecht aangeslagen voor een kind van zijn ex dat nooit van hem kan zijn. Een uitnodiging van de rechter die over het vaderschap moest oordelen, zegt hij nooit te hebben gehad.

Twee druppels water

Maar zowel zijn ex-vriendin als de sociale dienst wijst dat verhaal van de hand. Zijn ex zegt er zeker van te zijn dat hij de vader is: ‘mijn zoon lijkt op hem als twee druppels water’. Als het nodig is, wil ze best meewerken aan een DNA-test. ‘Maar hij wil dat niet,’ zegt zij.

De sociale dienst in Rotterdam nodigde Van Deurzen uit om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij besloot daarop een brief te sturen waarin hij zei niet de vader te zijn. Toen uiteindelijk een rechter moest beslissen, reageerde Van Deurzen niet meer. Bij verstek besloot de rechter vervolgens het verhaal van de vrouw plausibel genoeg te vinden en oordeelde dat Van Deurzen betalingsplichtig was.

Onderhoudsplicht

Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam is dit precies de procedure waarop de gemeente te werk gaat. ‘De vader wordt gewezen op de onderhoudsplicht voor zijn kind. In de meeste gevallen gaat dat goed, maar als de man bijvoorbeeld ontkent dat hij de vader is, kan daar uiteindelijk een rechter bij komen. Bij een geschil is het dan uiteindelijk de rechter die beslist of de vader daadwerkelijk moet betalen,’ zei een woordvoerder vrijdag tegen persbureau Novum. Van een ‘jacht op onbekende vaders’, zoals de Volkskrant vrijdag berichtte, is dan ook geen sprake.

De moeder, die uit bescherming van haar kind niet met de naam in de publiciteit wil, zegt dat ze niets van de publicatie van het verhaal in de Volkskrant wist en wil een hartig woordje spreken met de journalist. Ook heeft ze een klacht ingediend bij de ombudsvrouw van de krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.