nederland

Vooral antroposofen weigeren vaccinaties

Door Claartje Vogel - 03 augustus 2013

De meeste weigeraars van vaccinacties tegen ziektes als de mazelen zijn antroposofen. Slechts een op de vijf weigeraars zijn gereformeerde christenen.

Dat schrijft dagblad Trouw zaterdag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt de informatie.

Mazelen

In de afgelopen weken zijn minstens 780 personen besmet geraakt met mazelen, vooral kinderen tot 12 jaar. De meeste patiënten wonen in gereformeerde regio’s van Nederland. Er laaide discussie op over ouders die hun kinderen om religieuze redenen niet laten vaccineren.

Nu blijkt dat niet gereformeerde christenen, maar antroposofen de belangrijkste weigeraars zijn. Antroposofen volgen de spirituele filosofie van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Ze geloven dan ziektes een heilzame werking hebben op lichaam en geest.

Ontwikkeling

Antroposofen zijn sceptisch over vaccinaties tegen ‘minder gevaarlijke’ ziektes als bof en mazelen, omdat ziektes kinderen zouden helpen in hun ontwikkeling.

In totaal is 95 procent van de Nederlandse kinderen ingeënt tegen ziektes als de mazelen. Naar schatting van het RIVM is 3,7 procent van de 5 procent niet-ingeënte kinderen antroposofisch.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.