nederland

Vrijgelaten Roemeense zakkenrollers moeten toch cel in

Door Shari Deira - 13 augustus 2013

Vier Roemeense zakkenrollers die actief waren tijdens de Gay Pride in Amsterdam en vorige week al vrijkwamen, moeten terug de gevangenis in. Zij moeten hun proces in de cel afwachten.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag beslist. Of de Roemenen daadwerkelijk in de cel belanden, is nog maar de vraag.

Verstek

‘Ze zijn nu in vrijheid en we weten niet waar ze zijn,’ zegt de persrechter. Hij schat de kans groot in dat de zakkenrollers uiteindelijk bij verstek worden veroordeeld en dat ze vervolgens gesignaleerd komen te staan.

De verdachten, drie mannen en een vrouw, werden vorige week vrijgelaten omdat de rechter geen reden zag hen langer vast te houden. Het viertal is niet eerder in aanraking gekomen met de politie en de rechter dacht dat de uiteindelijke straf lager zou uitvallen dan het voorarrest.

Celstraf

Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen de vrijlating van de Roemenen in hoger beroep, maar de kans dat de verdachten worden gevonden, is klein.

Tijdens de Gay Pride arresteerde de politie 46 zakkenrollers, van wie 43 Roemenen. Enkele verdachten zijn via een snelrechtzitting al veroordeeld tot celstraf variërend van drie tot tien weken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.