nederland

Vrouw krijgt ‘zoals gewenst’ tbs na steekpartij

Door Anne-Marie Spermon - 29 augustus 2013

De 45-jarige Katinka W. krijgt vijf jaar celstraf én tbs met dwangverpleging voor het neersteken van haar vriend. Zij stak haar geliefde in zijn rug en arm om weer in een tbs-kliniek te belanden.

Dat meldt de lokale zender RTV Utrecht donderdagmiddag. De rechter legde haar de straf op voor poging tot zware mishandeling en poging tot moord.

Heerlijke tijd

Katinka W. zei tijdens de rechtszaak dat zij haar vriend begin mei aanviel omdat zij dolgraag weer in een tbs-kliniek zou verblijven. Tussen 2005 en 2008 zat zij ook al op een gesloten psychiatrische afdeling, waar ze naar eigen zeggen een ‘heerlijke tijd’ had.

Volgens de rechtbank was zij al een tijd van plan iemand te vermoorden, om zo weer naar de prettige, ‘gestructureerde omgeving‘ van een kliniek te kunnen terugkeren. Haar eerdere verzoeken om een vrijwillige opname liepen op niets uit.

Op de koop toe

Een langdurige tbs-behandeling is volgens de rechter nodig om de vrouw, die aan een borderlinestoornis lijdt, sociale gevoelens bij te brengen. Ze is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Oorspronkelijk wilde Katinka W. haar vriend in zijn hals steken tijdens zijn slaap; ze sloeg uiteindelijk eerder toe omdat de twee daarvoor al ruzie kregen. De rechter neemt het W. zeer kwalijk dat zij het op de koop toenam, dat haar wens voor tbs tot het overlijden van haar vriend had kunnen leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.