nederland

Wolf Luttelgeest is raszuiver en van Oost-Europese afkomst

Door Shari Deira - 07 augustus 2013

De dode wolf die begin juli werd gevonden in Luttelgeest, was raszuiver en waarschijnlijk afkomstig uit Oost-Europa. Het beest is vrijwel zeker vanuit Oost-Tsjechië, Zuid-Polen of Slowakije richting Nederland getrokken.

Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt dat het DNA van het dier voor 96,5 procent overeenkomt met wolven uit de Karpaten. Daarnaast is hij voor 3 procent Italiaans en is er voor 0,5 procent DNA van een hond aangetroffen.

Roedel

Wolvenkenner Leo Linnartz noemt de uitkomst van het onderzoek verrassend. Experts namen aan dat het dier Duits bloed zou hebben. Gedacht werd dat de ongeveer twee jaar oude wolf weggezworven was van een Duitse roedel die ter hoogte van Emmen leeft en zo Nederland was binnengetrokken.

De wolf, een vrouwtje, moet ongeveer 900 kilometer hebben afgelegd om de Noordoostpolder te bereiken. Een kwart van de wolven is bereid zover te zwerven om nieuw territorium te vinden.

Dinsdag bleek al dat de wolf echt op eigen gelegenheid naar Nederland is gekomen. Eerder werd nog gedacht dat de wolf in Duitsland was aangereden en dat het beest als grap was neergelegd in Flevoland.

Keutels

In de Noordoostpolder zijn ook zes verse keutels gevonden die zeer waarschijnlijk van een wolf waren. Onderzoekers troffen in de poep haren van een edelhert en botten van een vos aan. In Nederland is er geen ander roofdier bekend dat zulke grote dieren met huid en haar opeet.

Het is nog niet onomstotelijk vastgesteld dat deze uitwerpselen van de wolf van Luttelgeest waren maar de hoeveelheid poep wijst erop dat een wolfachtige een tijdje in de omgeving heeft rondgezworven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.