nederland

Zeker 42 scholieren vervolgd voor diefstal of heling eindexamens

Door Shari Deira - 22 augustus 2013

De diploma’s van acht leerlingen van de islamitische school Ibn Ghaldoun zijn ongeldig verklaard. De scholieren worden verdacht van diefstal van de eindexamens.

Dat heeft de Inspectie voor het Onderwijs donderdag bekendgemaakt. De directeur van de school heeft besloten de acht met terugwerkende kracht uit te sluiten van het examen op basis van informatie die het Openbaar Ministerie (OM) aan de school ter beschikking heeft gesteld.

Voorkennis

De Onderwijsinspectie heeft de informatie ter beschikking gesteld omdat ‘de diplomawaarde in Nederland boven iedere twijfel verheven moet zijn’. De inspectie heeft ook namen gekregen van andere eindexamenkandidaten die mogelijk voorkennis hebben gehad.

Als dat daadwerkelijk zo is, worden de directeuren van de betreffende scholen geïnformeerd en worden diploma’s als gevolg daarvan ingetrokken.

Stelen

Zeker 42 scholieren worden vervolgd voor het stelen van eindexamens of het verspreiden daarvan, laat het OM weten. Van de 42 verdachten worden er 11 vervolgd voor de diefstal van de toetsen. Het onderzoek naar het verspreiden van de examens is nog in volle gang.

De examendiefstal bij Ibn Ghaldoun is de grootste fraudezaak wat betreft eindexamens ooit in Nederland. Leerlingen van de school in Rotterdam moeten deze maand hun eindexamens opnieuw maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.