nederland

1.310 asielzoekers profiteren van kinderpardon

Door Servaas van der Laan - 27 september 2013

Het kinderpardon dat naar aanleiding van de zaak rond Mauro Manuel werd ingesteld, heeft 620 kinderen een verblijfsvergunning opgeleverd. Ook 690 gezinsleden profiteerden van de regeling.

Dat heeft staatssecretaris van Justitie, Veiligheid en Asielzaken Fred Teeven (VVD) vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt.

Ongeveer veertig gevallen bekeek de staatssecretaris zelf. Het ging hier om zogenoemde grensgevallen. Voor enkele schrijnende zaken maakte Teeven een uitzondering door van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik te maken.

Dumingos

Voor de 22-jarige Wime Dumingos lijkt er geen uitzondering te zijn gemaakt. Dumingos wordt in een detentiecentrum in Rotterdam vastgehouden totdat hij op 4 oktober terug naar Angola zal worden gevlogen.

GroenLinks wil dat Teeven voor deze asielzoeker, die al twaalf jaar in Nederland resideert, een uitzondering maakt.

De staatssecretaris sprak met geen woord over Dumingos omdat hij geen uitspraken doet over individuele gevallen.

Meer asielaanvragen

Uit de informatie bleek vrijdag verder dat Nederland in de eerste helft van dit jaar 7.670 asielvragen heeft ontvangen. Dat zijn er precies 1.000 meer dan in de laatste helft van vorig jaar. Onder de aanvragers bevinden zich steeds meer Syriërs.

Landen in de Europese Unie kregen vorig jaar gezamenlijk 334.810 asielaanvragen binnen. Duitsland, Frankrijk en Zweden krijgen de meeste asielverzoeken. Nederland staat op plek 8.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.