nederland

Advocaat: moment voor excuses Srebrenica is voorbij

Door Servaas van der Laan - 06 september 2013

Na twaalf jaar keiharde juridische strijd over de schuldvraag bij het drama van Srebrenica hoeft de Nederlandse staat niet meer aan te komen met excuses. Dat moment is na al die tijd wel gepasseerd.

Dat heeft de advocaat van de nabestaanden gezegd bij Pauw & Witteman.

‘Ik vind dat als je er zo hard instaat, zoals de staat erin heeft gestaan… en als je zelfs tot aan de Hoge Raad doorprocedeert, dan vraag ik me af wat je van excuses moet verwachten,’ zei de raadsvrouw. ‘Ik heb zelf het gevoel dat we dat moment wel vaag zijn gepasseerd,’ zei Zegveld.

Verwerking

De advocaat benadrukte dat ze voor haarzelf sprak en niet voor de nabestaanden. Alma Mustafic, de dochter van de omgebrachte elektricien die voor Dutchbat werkte, zei geen mening over eventuele excuses te hebben. Ze zei vooral blij te zijn dat haar verwerkingsproces nu pas echt kan beginnen.

Bert Bakker, oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de val van de enclave onderzocht, zei vrijdag in het televisieprogramma Nieuwsuur dat de Nederlandse staat excuses moet maken. Hij zegt nooit begrepen te hebben waarom de staat zo huiverig is om schuld te erkennen in deze zaak. Het voormalige Kamerlid van D66 zei erg verheugd te zijn met het arrest van de Hoge Raad.

Dutchbat

Vrijdag oordeelde de Hoge Raad, in navolging op het gerechtshof, dat de Nederlandse legereenheid Dutchbat de drie moslimmannen nooit van de compound had mogen sturen toen de evacuatie op 13 juli 1995 was begonnen.

De mannen kwamen in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic en werden vermoord.


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.