nederland

Advocaten willen verbod op woord ‘maffiamaatje’

Door Tom Reijner - 12 september 2013

Het advocatenkantoor Meijering, Ficq, Van Kleef & Van der Werf uit Amsterdam spant een kort geding aan tegen misdaadjournalist van De Telegraaf John van den Heuvel. De advocaten vinden dat hij zich schuldig maakt aan laster, door hen in publicaties geregeld ‘maffia-advocaat’ en ‘maffiamaatje’ te noemen.

Het advocatenkantoor wil dat de rechter de journalist verbiedt de woorden ooit nog eens te gebruiken. Als hij zich daar niet aan houdt, dient hij per overtreding een dwangsom van 25.000 euro te betalen, aldus het kantoor.

Doorzichtig

In een reactie ziet Van den Heuvel het kort geding als ‘een doorzichtige poging journalisten de mond te snoeren’. Hij vindt dat de woorden uit hun verband worden gerukt. Van den Heuvel blijft achter zijn woorden staan, maar ‘wel in de context waarin ik een en ander heb geschreven’.

Van den Heuvel gebruikte het woord onder meer in een recent geschreven artikel in het tijdschrift Panorama. Daarin zette het weekblad een aantal vijanden van de journalist op een rijtje, onder wie de advocaten Bénédicte Ficq en Nico Meijering.

Jort Kelder

Het woord ‘maffiamaatje’ werd in 2007 geïntroduceerd door journalist Jort Kelder. Het woord sloeg op voormalig advocaat Bram Moszkowicz. In januari van dat jaar deed de advocaat aangifte tegen Kelder.

In de rechtszaak die volgde bepaalde de rechter dat Kelder Moszkowicz geen maffiamaatje meer mocht noemen – ‘onnodig grievend’ – maar dat de kwalificatie ‘beroepsleugenaar’ wel was toegestaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.