nederland

‘Akkoord over nieuwe kernwapens ook door Nederland getekend’

Door Anna Vossers - 12 september 2013

Nederland is vermoedelijk in 2010 akkoord gegaan met de ontwikkeling van een nieuw Amerikaans kernwapen. Het zou de opvolger moeten worden van de atoombommen die op vliegbasis Volkel liggen.

Dat meldt het televisieprogramma Reporter donderdag.

Preciezer

De aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland – een publiek geheim, dat in juni nog eens werd bevestigd door oud premier Ruud Lubbers – zou door de nieuwe bommen met tientallen jaren kunnen worden verlengd. De huidige generatie atoombommen nadert volgens Reporter ‘het einde van zijn levenscyclus’.

De nieuwe bommen zouden een grote explosieve kracht hebben en door het gebruik van staartvinnen preciezer zijn dan de huidige atoomwapens. Gevechtsvliegtuig Join Strike Fighter zou het atoomwapen moeten kunnen dragen en de bom moet passen in de kluizen van Volkel waarin momenteel kernwapens liggen opgeslagen.

NAVO-bondgenoten

De ontwikkeling van de bom staat beschreven in een rapport van de Amerikaanse Rekenkamer over kernwapens, waarin staat dat ‘bepaalde NAVO-bondgenoten’ akkoord zijn gegaan. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat Nederland daarvan één is, meldt Reporter.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het door ‘bondgenootschappelijke verplichtingen’ niets kan zeggen over ‘de mogelijke rol van Nederland binnen de NAVO-kernwapentaak’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.